Sprzęt gastronomiczny do chłodzenia i mrożenia

regał chłodniczy

Każda restauracja, bar czy inny lokal gastronomiczny wymaga odpowiedniego wyposażenia – w różnego rodzaju sprzęty. Jedną z ważnych grup urządzeń jest sprzęt gastronomiczny służący do mrożenia i chłodzenia żywności.

Komory chłodnicze – zalety

Dobre działanie może oszczędzić problemów z uzyskaniem odpowiednich parametrów podczas przechowywania żywności, takich jak optymalna temperatura czy wilgotność. Komora chłodnicza to must have w każdym lokalu o charakterze gastronomicznym i zdecydowanie warto zainwestować w systemy chłodnicze.

Zimne pomieszczenie jest najlepszym miejscem do przechowywania mięs, warzyw czy owoców oraz pozostałych produktów spożywczych. Komora chłodnicza może przedłużyć ich świeżość i trwałość. Dzięki niej marnuje się znacznie mniej żywności, a zatem komora pozwala też oszczędzić pieniądze. Komory chłodnicze są łatwe w użytkowaniu i obsłudze, mają szeroki zakres zastosowania i pozwalają na konfigurację ustawień w zależności od potrzeb.

Na rynku jest wiele modeli komór do chłodzenia żywności. Posiadanie miejsca do przechowywania to często problem i wyzwanie. Lodówki wewnętrzne zajmują dużo miejsca, które można byłoby wykorzystać inaczej – do gotowania czy przygotowywanie żywności, na piec lub dodatkowy sprzęt. Rozwiązaniem jest komora chłodnicza zewnętrzna. Taki sprzęt gastronomiczny jak zewnętrzna chłodnia może okazać się świetnym rozwiązaniem do Twojego lokalu.

Regały chłodnicze. Dobrym rozwiązaniem do lokalu gastronomicznego są też regały chłodnicze. Te urządzenia chłodzące również zapewnią żywności świeżość na dłużej i przyczyną się do wypracowania oszczędności.

Do wyboru są m.in. regały chłodnicze bez agregatu, z agregatem, regały reklamowe, zewnętrzne, z wentylacją. Dostępne są w różnych wymiarach, dzięki czemu można dobrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny zarówno do lodziarni, jak i kawiarni czy restauracji hotelowej.

Bemary chłodnicze. To kolejne godne uwagi urządzenie. Bemar chłodniczy to dobre rozwiązanie dla małej i dużej gastronomii. Jest wyposażony w szafkę magazynową chłodniczą z zakresem temperatur. Bemar kojarzy się głównie ze sprzętem, który pozwala przechowywać gotowe dania w odpowiedniej temperaturze nawet przez kilka godzin. Jest to jednak inny rodzaj sprzętu.

Z kolei zbiornik chłodniczy zapewnia wentylowane chłodzenie z równomiernym przepływem powietrza i pozwala na jednolite rozprowadzanie zimna. Bemar chłodniczy to sprzęt gastronomiczny, który obok mebli i urządzeń grzewczych jest podstawą wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *